ENGLISH | FRANÇAIS
Geographical indications from farm to table:
What is the value-added for Atlantic Canada?
On January 20 and 27, the Delegation of the European Union to Canada and Food & Beverage Atlantic organise a series of webinars on Protected Geographical Indications and their value-added for producers, exporters and consumers.
20 January 2021, 9:30 am EST (10:30am AST)
Geographical indications as a policy tool for sustainable economic development in Atlantic Canada: what prospects?
Duration: 90 mins
Topics for discussion:
● What are GIs and why are they embraced by producers and policy makers?
● What are opportunities and policy and legal challenges related to a GI regime?
● What is the current state of play in terms of labelling strategies for food products in Atlantic Canada?
● What is the relationship between GIs and rural development?
Register Here!
For more information, go here
Indications géographiques du producteur
au consommateur :
quelle valeur ajoutée pour le Canada Atlantique ?
Les 20 et 27 janvier prochains, la Délégation de l’Union européenne au Canada Boissons et Aliments Atlantique organisent une série de webinaires sur les Indications géographiques protégées et leur valeur ajoutée pour les producteurs, exportateurs et consommateurs.
20 janvier 2021, 9h30 EST
Les indications géographiques comme outil politique pour un développement économique durable au Canada atlantique : quelles perspectives ?
Durée : 90 minutes
Sujet de discussion :
● Que sont les IG et pourquoi sont-elles adoptées par les producteurs et les décideurs politiques ?
● Quelles sont les opportunités et les défis politiques et juridiques liés à un régime d'IG ?
● Quelle est la situation actuelle en termes de stratégies d'étiquetage des produits alimentaires dans le Canada atlantique ?
● Quelle est la relation entre les IG et le développement rural ?
Incrivez-vous ici!
Pour plus de details, voir ici
Technical Webinar – Voluntary Sodium Reduction Targets for Processed
Foods 2020-2025
Health Canada is holding a technical webinar on Thursday, January 21, 2021 related to the Voluntary Sodium Reduction Targets for Processed Foods 2020-2025 published on December 18, 2020.
French webinar:
Thursday January 21, 2021
10:00 a.m. – 11:00 a.m. EST
English webinar:
1:00 p.m. – 2:00 p.m. EST
Agenda:
5 minutes Introduction and opening remarks
35 minutes Presentation
20 minutes Question period
REGISTER HERE!
Webinaire technique - Objectifs volontaires de réduction du sodium pour les aliments transformés 2020-2025
Santé Canada organise un webinaire technique le jeudi 21 janvier 2021 concernant les cibles volontaires de réduction du sodium pour les aliments transformés 2020-2025 publiées le 18 décembre 2020.
Webinaire en français :
Jeudi 21 janvier 2021
10h00 - 11h00 HNE
Webinaire en anglais :
13 h - 14 h (heure de l'Est)
Agenda :
5 minutes Introduction et remarques d'ouverture
35 minutes Présentation
20 minutes Période des questions
INSCRIVEZ-VOUS ICI!
FREE WEBINAR
Overview of food labelling requirements in Mexico for retail sale
Interested in exploring opportunities in the agri-food sector in Mexico? Understanding food labelling requirements in Mexico is key when doing business in this market. In this webinar, you will learn more about the general principles for food labelling in Mexico, the core requirements, the new front of package requirements, allergen labelling, health/nutritional claims, and the key resources available to you.
REGISTER NOW
WEBINAR GRATUIT
Aperçu des exigences d’étiquetage au Mexique pour les produits agroalimentaires destinés à la vente au détail
Êtes-vous intéressés à explorer des débouchés dans le secteur agroalimentaire au Mexique? Comprendre les exigences d'étiquetage au Mexique pour les produits agroalimentaires est essentiel pour faire des affaires dans ce marché. Dans ce webinaire, vous en apprendrez davantage sur les principes généraux en matière d'étiquetage pour les produits agroalimentaires, les exigences fondamentales, les nouveaux avertissements sur le devant des emballages, l'étiquetage relatif aux allergènes, ainsi que sur les ressources clés à votre disposition.
Le webinaire est offert en anglais seulement.
27 January 2021, 9:30 am EST (10:30am AST)
Geographical indications from farm to table: what is the value added?
● Pros and Cons of a GI regime: why bother? Producers’ perspective.
● What are the main steps of establishing a GI regime?
● Do’s and don’ts of the GI regimes
● What are the benefits for consumers?
● What are the benefits and challenges for marketing and branding?
27 janvier 2021, 9h30 EST
Les indications géographiques de la ferme à la table : quelle est la valeur ajoutée ?
● Avantages et inconvénients d'un régime d'IG : pourquoi s'en préoccuper ? Le point de vue des producteurs.
● Quelles sont les principales étapes de la mise en place d'un régime IG ?
● IG : Comment procéder?
● Quels sont les avantages pour les consommateurs ?
● Quels sont les avantages et les défis en matière de marketing et d'image de marque ?
January 28 & 29, 2021 International HACCP Alliance Training
This training course designed to review the philosophy and principles of the Hazard Analysis and Critical Control Point System and to discuss how to implement HACCP in food plants.
The training curriculum is based on the information presented in the 1998 National Advisory Committee on Microbiological Criteria For Foods (NACMCF) HACCP document and subsequent revisions as approved.
The HACCP training program is consistent with the intent and scope of the CFIA, FDA, USDA, and FSIS Pathogen Reduction HACCP regulation. The purpose of this course is to train operational, technical and quality staff from sites that need to be able to establish and implement a hazard analysis and critical control point (HACCP) system.
This training is suggested for Operational, Quality and Technical staff / Food Safety Management team members implementing HACCP or food safety plans.
Key Topics:
Prerequisites:
Basic understanding of Food Safety Systems and PRP's
Candidates who successfully complete a HACCP training program will receive a PCR Certificate of Completion with International HACCP Alliance seal
********
Formation sur l’International HACCP Alliance
Cours conçu pour revoir la philosophie et les principes du système d'analyse des risques et des points de contrôle critiques et pour discuter de la manière de mettre en œuvre le système HACCP dans les usines alimentaires.
Le programme de formation est basé sur les informations présentées dans le document HACCP du Comité consultatif national sur les critères microbiologiques pour les aliments (NACMCF) de 1998 et ses révisions ultérieures approuvées.
Le programme de formation HACCP est conforme à l'intention et au champ d'application de la réglementation HACCP de l'ACIA, de la FDA, de l'USDA et du FSIS sur la réduction des agents pathogènes. L'objectif du cours est de former le personnel opérationnel, technique et de qualité des sites qui doivent être en mesure d'établir et de mettre en œuvre un système d'analyse des risques et des points de contrôle critiques (HACCP).
*À noter : la formation et le matériel didactique sont en anglais.
Making the most of your buyer meetings in Mexico
Interested in exploring opportunities in the agri-food sector in Mexico? We invite you to register to the webinar on making the most of your buyer meetings in Mexico. This webinar will provide you with practical information and advice to prepare for your meetings with potential buyers, importers and distributors.
In this webinar, you will learn more about the Mexican business culture, the key factors to consider in anticipation of your meetings, what to expect when negotiating with local buyers, marketing and promotional support, as well as logistics and distribution.
.
Se préparer pour vos rencontres avec des acheteurs au Mexique
Êtes-vous intéressés à explorer des débouchés dans le secteur agroalimentaire au Mexique? Nous vous invitons à vous inscrire au webinaire dédié à la préparation de vos rencontres d’affaires au Mexique. Ce webinaire vous fournira des informations pratiques et des conseils pour vous aider à vous préparer à vos rencontres avec des acheteurs, importateurs et distributeurs potentiels au Mexique.
Dans ce webinaire, vous en apprendrez davantage sur la culture d’affaires au Mexique, les facteurs clés à considérer en prévision de vos rencontres, à quoi s’attendre lors de la négociation avec les acheteurs locaux, le soutien marketing et promotionnel, ainsi que sur les thèmes reliés à la logistique et la distribution.
.INSCRIVEZ-VOUS
February 2 & 3, 2021 Principles of Food Safety & Quality Internal Auditing
This practical, hand-on course is focused on the attainment of two sets of defined competencies: (1) auditing skills and (2) understanding and appreciation of quality management systems. Following the basic steps of a Food Safety & Quality audit, from Preparation and Evaluation, to Reporting and Corrective Action, participants learn auditing processes and procedures using the Guidelines for Auditing Management Systems (ISO 19011:2011).
The training provides key concepts that can be applied within an internal audit program, and makes comparisons with third-party audits by certification bodies and audits of suppliers. Practical workshops, a case study, and simulated audits are used to practice new skills and techniques. Competency-based exercises are conducted throughout the course.
This training is suggested for:
Key Topics
Prerequisites
Candidates who successfully complete an Internal Audit training program will receive a PCR Certificate of Completion & passing exam with 75% score
Principes de l’audit interne de la salubrité alimentaire et de la qualité
Cours concret et pratique axé sur l’acquisition de deux séries de compétences précises : 1) les compétences en audit; 2) la compréhension et l’appréciation des systèmes de gestion de la qualité. En suivant les étapes de base d’un audit de salubrité alimentaire et de qualité, y compris la préparation, l’évaluation, le signalement des problèmes et la mise en œuvre de mesures correctives, les participants apprennent les processus et procédures d’audit à l’aide des Lignes directrices pour l’audit des systèmes de management (ISO 19011:2011).
La formation présente les concepts clés qui peuvent être appliqués dans le cadre d’un programme d’audit interne, et établit des comparaisons avec les audits de tierces parties par des organismes de certification et des audits de fournisseurs. Des ateliers pratiques, une étude de cas et des audits simulés servent à mettre en pratique les nouvelles compétences et techniques.
February 12, 2021 SQF Ed.9 Conversion Training
SQF Code, Edition 9 is applicable to all certification and surveillance audits conducted after May 2021.Those sites with an existing SQF certification will be required to upgrade their Systems to meet the requirements outlined in edition 9 by that date.To learn about commitments to implement and maintain an effective SQF System and to support its ongoing improvements in response to the demand by increasingly more educated consumers throughout the world for access to safe, food safety —and a significant and heightened awareness of the importance of food safety, public health and other developing social issues—PCR Corp. Training Center is pleased to offer the informative one day course in updating management already implemented SQF Systems.
Suggested training for:
Present SQF Practitioners & Backup SQF Practitioners with HACCP Training (2 days) exam completed.
Candidates who successfully complete an Implementation SQF System training program will receive a PCR Certificate of Completion & SQF Certificate after passing the exam with a 75% score minimum.
*********
Formation sur la conversion à l’édition 9 du code de salubrité alimentaire SQF
L'édition 9 du code de salubrité alimentaire SQF est applicable à tous les audits de certification et de surveillance effectués après mai 2021. Avant cette date, les sites ayant déjà obtenu une certification SQF devront mettre à niveau leur système pour satisfaire aux exigences de l'édition 9.
Pour connaître les engagements pris pour mettre en œuvre et maintenir un système SQF efficace et pour soutenir ses améliorations continues en réponse à la demande de consommateurs de plus en plus chevronnés dans le monde entier en matière d’accès à des aliments sûrs, et compte tenu d’une sensibilisation importante et accrue à l'importance de la salubrité alimentaire, de la santé publique et d'autres questions sociales en émergence, le PCR Corp. Training Center est heureux d’offrir ce cours informatif d'une journée sur la mise à jour des systèmes de gestion SQF déjà mis en œuvre.
March 9, 2021 New Product Development & Shelf Life Study Overview
This training will provide guidance how to determine the shelf life of a food product involves considering the microbiological, physical and chemical deterioration of the food product over time and using the appropriate analytical and sensory methods to assess product quality. The shelf life is a part of New Product Development (NPD) and essential for business success and growth and playing important part of final product characteristics and guidance. This training also is designed to provide you with an overview of the product labeling requirements for food products.
This training is suggested for experienced personnel involved in review label packaging , shelf life determination , research & product development , and it is also suitable for personnel working in food processing environments including: QA/ R&D Supervisors and Technicians, Corporate Food Safety Managers, Production and Plant Manager/Personnel, HACCP Coordinators and Plant HACCP Team Members, Supervisors of Regulatory Affairs, In-house lab personnel.
Candidates who successfully complete this training program will receive a Certificate of Completion from the training entity
*******
Développement de nouveaux produits et aperçu des études sur la durée de conservation
Formation qui comprendra des conseils sur la manière de déterminer la durée de conservation des produits alimentaires, ce qui suppose de prendre en compte leur détérioration microbiologique, physique et chimique au fil du temps et d’utiliser les méthodes analytiques et sensorielles appropriées pour évaluer leur qualité. La durée de conservation fait partie du développement de nouveaux produits (DNP) et est essentielle à la réussite et à la croissance des entreprises. Elle joue un rôle important dans les caractéristiques du produit final et les conseils à son sujet.
March 15 Allergen Management for Food Industry
Witnessing trends of growing concern for food allergies as well as increased sensitivity of more educated consumers, PCR Corp is pleased to offer this informative one day course designed to bring to your attention the complexity of the topic. Practicing food allergen awareness is one of the cornerstones of the modern food industry, the standard that must be in the center of attention at every food manufacturing facility. The major food incidents pertaining to food allergens are the result of human error that could be easily avoided. Mislabeling and virtually all related problems can be prevented along with preventing the unwanted and unnecessary incidents.
This training is suggested for: Food Safety & QA & QC Personnel, Sanitation, Operation and Senior Management.
Prerequisites: Food Industry Experience
Gestion des allergènes pour l’industrie alimentaire
Témoin des tendances aux préoccupations croissantes pour les allergies alimentaires et à la sensibilité accrue des consommateurs plus éduqués, PCR Corp est heureux d’offrir ce cours informatif d'une journée conçu pour porter à votre attention la complexité du sujet. La pratique de la sensibilisation aux allergènes alimentaires est l'une des pierres angulaires de l'industrie alimentaire moderne, la norme qui doit être au centre de l'attention dans chaque établissement de fabrication alimentaire. Les principaux incidents alimentaires liés aux allergènes alimentaires sont le résultat d'erreurs humaines qui pourraient être facilement évitées. Les erreurs d'étiquetage et pratiquement tous les problèmes connexes peuvent être évités, tout comme les incidents indésirables et inutiles.
March 30 & 31,2021ADVANCED HACCP Verification, Validation & Reassessment
This training is designed for Food safety professionals to build on their understanding of basic HACCP principles and learn how to achieve more and continuously improve their HACCP program. The course will give you access to a key valuable resources:
This training is suggested for: Food Safety Professionals in the facilities certified to or planning the GFSI Certification (SQF, BRC, FSSC2200. HACCP Food Safety Team Members, Food Safety Managers, Plant Managers, Quality Assurance Managers, SQF Practitioners, Line Supervisors, Food Safety Consultants, Senior Managers, Production Managers and Maintenance Managers.
Prerequisites: Basic understanding of Food Safety Systems and PRP's
Candidates who successfully complete this training program will receive a Certificate of Completion from the training entity.
Vérification, validation et réévaluation HACCP avancées
Formation conçue pour les professionnels de la salubrité alimentaire afin de renforcer leur compréhension des principes de base du système HACCP et d'apprendre à réaliser davantage et à améliorer continuellement leur programme HACCP. Le cours vous donnera accès à une ressource essentielle et précieuse :
Food & Beverage Atlantic
36 Albert Street, Moncton, NB, E1C 1A9
(506) 857-4255