CANADIAN LABELING WORKSHOP PRESENTED BY LEGAL SUITES/ ATELIER SUR L'ÉTIQUETAGE DES ALIMENTS AU CANADA PRÉSENTÉ PAR LEGAL SUITES

  • 5 Dec 2019
  • 9:00 AM
  • 6 Dec 2019
  • 4:30 PM
  • Moncton, NB (Holiday Inn Express, 425 Adelard Savoie Blvd. Dieppe NB)

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CANADIAN FOOD LABELLING – SPECIAL EDITION

Early Bird Special Ends November 5th, 2019

This is a special two day workshop on Canadian food labelling, focusing on labelling modernization. The program is suitable for all levels of experience, as it covers in detail the labelling features noted in the outline below. Emphasis, however, is on Canada’s broad new food labelling modernization plans. These include the already finalized new ingredient and nutrition labelling rules under the FDR, (Food and Drug Regulations), but also the new Front of Packaging, (FOP), nutrition symbols requirements which are likely to be finalized in fall of 2019. We are not finished yet! We will also look at the Canadian Food Inspection Agency’s (CFIA), new proposed food labelling rules modernizing the FDR and the Safe Food for Canadian Regulations (SFCR). This includes changes to the following…

  • how the common name must be formatted and presented on a label
  • how the dealer name and address on consumer prepackaged food must be declared
  • new unified country of origin labeling rules
  • revised best before date and expiration date labelling
  • new rules on highlighting flavours in foods
  • new rules on quantitative declarations related to emphasized ingredients
  • more ingredient labelling changes on collective name
  • streamlining commodity specific labelling rules
  • enhanced legibility requirements, X and H heights of letters, what does this all mean
  • new rules on test markets
  • changes to standard container size rules

We can likely expect final regulations on CFIA’s newest proposed rules by mid 2020. Will you be ready? This workshop aims to assist with the transition to better understanding the many changes. We will aim to also provide an overview of the complex implementation periods, now proposed to stretch between immediately once rules are finalized through to 2022 and 2026. The workshop covers all basic Canadian food labelling requirements, (common name, net content, ingredients, allergens, nutrition labelling, dealer name and address, country of origin, date labelling, storage labelling, highlighting of ingredients and flavours, FOP, etc.). We will approach the labelling features from the perspective of comparing current and future labels. This is a new workshop, with new workshop exercises.

By the end of the workshop, attendees will not only be more familiar with Canadian food labelling requirements under the FDR and SFCR. Attendees will also better understand and be prepared to manage the transition to the many new and revised Canadian food labelling features.  


Please Note: A minimum number of participants are required to have any training courses and falling short of that will cause the event to be canceled. You will be notified and a refund will be issued.  Register early!

ATELIER SPÉCIAL SUR L’ÉTIQUETAGE DES ALIMENTS AU CANADA

Il s'agit d'un atelier spécial de deux jours sur l'étiquetage des aliments au Canada, axé sur la modernisation de l'étiquetage. Le programme convient à tous les niveaux d'expérience, car il couvre en détail les caractéristiques d'étiquetage indiquées ci-dessous. Toutefois, on met l'accent sur les nouveaux plans généraux de modernisation de l'étiquetage des aliments au Canada. Il s'agit notamment des nouvelles règles déjà mises au point sur l'étiquetage des ingrédients et sur l'étiquetage nutritionnel en vertu du Règlement sur les aliments et drogues (RAD), mais aussi de nouvelles exigences relatives aux symboles nutritionnels sur le devant des emballages, qui devraient être mises au point à l'automne 2019. Et ce n’est pas tout! Nous examinerons également les nouvelles règles proposées par l'Agence canadienne d'inspection des aliments (ACIA) sur l'étiquetage des aliments, qui modernisent le RAD et le Règlement sur la salubrité des aliments au Canada (RSAS). Cela comprend les changements suivants :

  •        le formatage et la présentation du nom usuel sur l’étiquette
  •      l’indication du nom et de l'adresse du détaillant sur les aliments préemballés destinés aux consommateurs
  •        les nouvelles règles unifiées d'indication du pays d'origine
  •       la révision des datations et des dates « meilleur avant » sur l’étiquetage
  •         les nouvelles règles sur la mise en évidence des saveurs dans les aliments
  •        les nouvelles règles sur les mentions quantitatives des ingrédients mis en évidence
  •         les nouveaux changements à l'étiquetage des ingrédients sur le nom collectif
  •         la rationalisation des règles d'étiquetage des produits de base
  •    les exigences accrues en matière de lisibilité, la hauteur du caractère X et la hauteur H et ce         que tout cela signifie
  •          les nouvelles règles relatives aux marchés-tests
  •         les changements aux règles relatives à la taille standard des contenants

On peut s'attendre à ce que les règlements définitifs proposés par l'ACIA soient adoptés d'ici le milieu de 2020. Serez-vous prêt? Cet atelier vise à faciliter la transition afin de mieux comprendre les nombreux changements. Nous nous efforcerons également de donner un aperçu des périodes de mise en œuvre complexes, qu'il est maintenant proposé d'échelonner immédiatement, une fois les règles mises au point, jusqu'en 2022 et 2026. L'atelier couvre toutes les exigences canadiennes de base en matière d'étiquetage des aliments (nom usuel, contenu net, ingrédients, allergènes, étiquetage nutritionnel, nom et adresse du détaillant, pays d'origine, indication de la date, étiquetage de l'entreposage, mise en évidence des ingrédients et saveurs, étiquetage sur le devant des emballages, etc.) Nous aborderons les caractéristiques de l'étiquetage sous l'angle de la comparaison des étiquettes actuelles et futures. Il s'agit d'un nouvel atelier comportant de nouveaux exercices.

À la fin de l'atelier, en plus de mieux connaître les exigences canadiennes en matière d'étiquetage des aliments en vertu du RAD et du RSAS, les participants comprendront mieux les changements et seront mieux préparés à gérer la transition vers les nombreuses exigences nouvelles et révisées de l'étiquetage des aliments au Canada.


Attention : Si le nombre de participants est insuffisant, le cours sera annulé. Vous serez alors avisé et remboursé. Inscrivez-vous sans tarder! 

Note: Cette Formation Sera en Anglais

     

Food & Beverage Atlantic

36 Albert Street, Moncton, NB, E1C 1A9

(506) 857-4255

 

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