HACCP AND THE CONTROL OF LISTERIA WORKSHOP/ ATELIER SUR LE SYSTÈME HACCP ET LE CONTRÔLE DE LA BACTÉRIE LISTERIA

  • 9 May 2018
  • 9:00 AM
  • 11 May 2018
  • 4:00 PM
  • Charlottetown- BioFoodTech, 101 Belvedere Ave, Charlottetown PE
  • 4

Registration

  • If your company is a member and you are not able to access the member rate, call us to help you complete the registration.
    506-857-4255
  • You could save $248.75 on this course if you were a member of the Association.

    If you join before May 9th - we will refund the cost saving on this course.

Registration is closed


 This HACCP training course conducted by BIO|FOOD|TECH is a comprehensive three day course covering all aspects of the Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) concept as it relates to all sectors of food processing. Covers the requirements for Canadian QMP and FSEP programs. This is a hands on course with 50 % of the course time spent preparing a HACCP plan for a product chosen by the participants.

Note: This 3 day training session is limited to 10 registrants only!

Register early! 

Instructors:

Ebo Budu-Amoako, Ph.D., Senior Microbiologist
Jim Landrigan, P.Eng., M.B.A., Technical Advisor

Topics Covered

1) Introduction to HACCP
2) Hazards
3) Prerequisite Programs with emphasis on the control of Listeria
4) Product formulation to prevent the growth of L. monocytogenes
5) Treatment of products to destroy viable cells of L. monocytogenes
6) Ingredient and Raw Materials
7) HACCP Plan with emphasis on the control of Listeria
8) Environmental Monitoring to detect locations that harbor Listeria
9) Corrective actions if you detect Listeria species on critical surfaces or areas or in product.
 

Le cours Analyse des risques et maîtrise des points critiques (Hazard Analysis Critical Control Point ou HACCP) donné par BIO|FOOD|TECH est un cours complet de trois jours couvrant tous les éléments du concept d’analyse des risques et de la maîtrise des points critiques qui concernent tous les secteurs de la transformation des aliments. Le cours aborde notamment les exigences du Programme de gestion de la qualité et du Programme d’amélioration de la salubrité des aliments du gouvernement du Canada. C’est un cours pratique dans lequel on consacrera 50 % du temps à l’élaboration d’un plan HACCP pour un produit choisi par les participants.

À noter : Cette séance de formation de 3 jours ne compte que 10 places!

Inscrivez-vous sans tarder! 

Enseignants

Ebo Budu-Amoako, Ph.D., microbiologiste principal
Jim Landrigan, ing., M.B.A., conseiller technique

Sujets abordés

  • 1)    Introduction au système HACCP
    2) Risques
    3) Programmes préalables avec accent sur le contrôle de la bactérie Listeria
    4) Formulation de produits pour prévenir la croissance de L. monocytogenes
    5) Traitement des produits pour détruire les cellules viables de L. monocytogenes
    6) Ingrédients et matières premières
    7) Plan HACCP avec accent sur le contrôle de Listeria
    8) Surveillance de l’environnement pour déceler les endroits qui peuvent abriter Listeria
    9) Mesures correctives à prendre si vous décelez des espèces de Listeria sur des surfaces critiques ou des zones ou dans le produit.

Note: This course will be conducted in English

           

Food & Beverage Atlantic

36 Albert Street, Moncton, NB, E1C 1A9

(506) 857-4255

 

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